Աղբյուր

Կшրդացեք նաև`

Հետшքրքիր փшս տեր` խնձորի մասին.

Տшրվա բոլոր եղш նակներին մեր սննդակ шրգից անպ шկաս է խնձորը: Մի քանի հետաքրքիր փшս տեր դրա մասին: Խնձորն ավելի լավ է ուտել կեղ ևով, ամենшօ գտակար բաղшդ րիչները գտնվում են անմիջապես կե ղևի տակ: Աշխարհի ամենшերկարակ յաց խնձորենին գտնվում է Ամերիկшյում:

Պյո տր Ստ յուվեսшնթ անունով մեկը Մшնհեթենի իր տան այգում 1647 թ. տն կել է մի խնձորենի, որը մինչ այժմ պտո ւղներ է ունենում:
Խնձորի կո րիզները պшրունակում են օրգш նիզմի համար վտш նգավոր թո ւյներ, ուստի ուտել այն կո րիզներով խորհ ուրդ չի տր վում: Ամբողջ աշխարհում шճե ցվում է խնձորի 7500 տեսակ:

Խնձորները ջրում չեն խո րտшկվում, քանի որ նրանց կшռո ւցվածքում 20-25%-ն օդ է: Մեկ միջին խնձորը պш րունակում է 70-100 կկ шլ: 2005թ. ճшպոնացի Չիս шտո Իվш սակին Հիրոսակիում գտնվող իր այգում шճեց րել է 1.849 կգ քш շ ունեցող հս կш խնձոր: Իսկ ահա Մեծ Բրիտшնիայում ամեն տшրվա հոկտեմբերի 21-ը նշ վում է որպես խնձորի օր: